Răspândirea coronavirusului în Franța s-ar putea accelera brusc în următoarele luni, din cauza apariției unei variante mai contagioase, au declarat miercuri doi directori ai spitalului din Paris, ridicând temerile unui al treilea blocaj în țară.
Karine Lacombe, șefa bolilor infecțioase la spitalul Saint Antoine din Paris, și Martin Hirsch, directorul general al sistemului spitalelor din Paris, au avertizat amândouă asupra efortului suplimentar pe care acest lucru îl poate pune în infrastructura medicală.
Cele două blocaje anterioare aplicate de guvern anul trecut au avut ca scop prevenirea spitalelor de a fi copleșite de pacienții cu COVID-19.
„Știm că această variantă se răspândește mult mai repede și, mai presus de toate, este mai infecțioasă. Deci, da, credem că va schimba dinamica pandemiei în săptămânile următoare ”, a declarat Lacombe pentru BFM TV.
Răspândirea acestei variante, detectată pentru prima dată în Anglia, a determinat Marea Britanie, Germania și Irlanda să reimpună blocaje stricte.
Franța a oprit o astfel de măsură deocamdată – optând în schimb pentru închiderea serviciilor esențiale la 18:00 – dar membrii guvernului au avertizat că nu este încă decis.
„Toate modelele consideră că o perioadă între mijlocul lunii februarie, începutul lunii februarie, deci peste 15 zile sau trei săptămâni și până la mijlocul lunii martie, vom avea o creștere care ar putea risca, dacă nu putem face altfel, asemănătoare cu cea a englezilor , irlandezilor și nemților au asistat recent ”, a declarat Hirsh la radio France Info.
Cifrele COVID-19 de marți arată mediade șapte zile a infecțiilor noi, care calculează în medie datele zilnice de raportare a neregulilor, crescută la 18.820, cea mai mare de la 23 noiembrie.
Numărul pacienților din unitățile de terapie intensivă pentru boală a crescut acum, pentru o perioadă de 10 zile consecutive, la 2.839, o secvență nevăzută de la începutul lunii noiembrie, când Franța tocmai a intrat în al doilea blocaj.
„Ne temem că va fi extrem de dur, mai ales în martie. La nivel local … când numărul de admisii în unitățile de terapie intensivă va crește, probabil că vom avea nevoie de măsuri mai restrictive”, a spus Lacombe.